Amire még a kismaci is büszke, hogy tudja az iskolában

Egyedi ötletek, kreatív megoldások, fortélyok a hétköznapokra kisgyerekeknek és szüleiknek

Karácsonyi desszertek

Karácsonyi desszertKarácsonyi ínyencségek közül a desszertek azok, amelyek után sokszor még a tányért (vagy kelyhet) is kinyaljuk – nem csupán azért, mert ezek általában krémmel vagy mártással készülnek, hanem elsősorban azért, mert ellenállhatatlanul finomak. A karácsonyi desszertek remekül zárnak ünnepi vacsorákat és ebédeket – de egyéb vendégváró alkalmakon is tálalhatjuk őket. Íme néhány tuti tipp és recept az elkészítésükhöz..


  • Karakter -  bár a legtöbb desszertet megfelelő díszítéssel egyből karácsonyiassá varázsolhatjuk, a karácsonyi desszertek általában töményebbek és krémesebbek a szokásosnál. Továbbá jellemző rájuk a csokoládé, diók, mogyorók, mandula, aszalt gyümölcsök, téli gyümölcsök számottevő használata  – nem beszélve a fahéj, szerecsendió, ánizs, gyömbér és szegfűszeg fűszerek jelentőségéről!
  • Előkészületek – némely recepthez szükséges az, hogy az alapanyagokat néhány órára alkoholba, vagy kompótba beáztassuk, a legtöbb recept azonban nem igényel komoly előkészületet. Természetesen érdemes mindent előre megvásárolni – és mindig a lehető legjobb minőségű alapanyaggal dolgozzunk! Mártásokat, krémeket készen is vásárolhatunk – bár a házilag készített vaníliamártásnál finomabbat nem kapunk készen, az tuti!
  • Elkészítés – a legtöbb karácsonyi desszert elkészítése nagyon egyszerű, olyannyira, hogy még kezdők számára sem lehet kihívás. Léteznek sütést nem igénylő desszertek is, ezeket villám-gyorsan el lehet készíteni (de szükséges 1-2 órát hűtőszekrényben pihenteti!). Ezek a desszertek különösen remekek spontán vendégségbe.
  • Variációk – nyugodtan kísérletezzünk egyéb fűszerekkel, gyümölcsökkel – sőt, egészségesebbé varázsolhatunk minden desszertet, ha a cukrot mézzel vagy fruktózzal helyettesítjük, zsírszegény tejszínnel dolgozunk, finomított liszt helyett teljeskiőrlésű lisztet vagy tönkölybúza, barnarizs, hajdina, árpa lisztet alkalmazunk.
  • Tálalás -  a karácsonyi desszertek lehetnek hidegek és melegek. A meleg variációkat mindig frissen tálaljuk – a hideget viszont előre is el tudjuk készíteni. Mindkét változat  ideális vendégváró édesség lehet. A meleg desszertet tálaljuk ünnepi vacsorák, ebédek végén, a hideg desszertek remekül passzolnak egy karácsonyi partiba vagy karácsonyi italozás kiérőjeként (főleg pezsgő mellé!). Ha sok a vendégünk, a desszertet érdemes  kis (egyéni) tálkákban elkészíteni vagy mini kelyhekben tálalni. Némely desszertet további vaníliamártással, sodóval, csoki krémmel vagy gyümölcsös öntettel tálaljuk – ezekkel mindenki saját maga önti lesz a desszertjét!
  • Tárolás -  a maradék desszerteket mindig hidegen tároljuk, lehetőleg hűtőszekrényben, és ne felejtsük el lefedni! Természetesen télen a teraszra vagy kertbe is kitehetjük (becsomagolva vagy legalább jól letakarva), de ne engedjük megfagyni, mert kiengedve (általában) teljesen szétmállik és nem igazán élvezhető az íze.


Szilvás morzsa-galuska

Az amerikaiak egyik kedvenc édessége a gyümölcsös cobbler, amelynek alapja ősszel alma és szilva, nyáron barack vagy bogyósok. Az édesség teteje hasonlít a magyar aranygaluskára, bár elkészítése sokkal sokkal gyorsabb, hiszen nem dagasztjuk és keltjük a tésztát. Valójában a szilvás morzsa-galuska egy nagyon egyszerűen elkészíthető édesség, ugyanakkor szuper finom..

Hozzávalók

  • 40 dkg szilva
  • 2 zöld alma
  • 3 ek barnacukor
  • 2 ek Portói
  • 17.5 dkg sütőporos liszt (lásd tippek)
  • 5dkg vaj, kockákra vágva
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tojás
  • Egy csipet só
  • 2 ek joghurt
  • Vaníliasodó

Elkészítés

  1. A szilvákat vágjuk félbe, magtalanítsuk. Az almákat hámozzuk meg, és vágjuk fel vékony szeletekre.
  2. A gyümölcs darabokat helyezzük át egy tepsibe (másfél literes) majd szórjuk meg 2ek barnacukorral és öntsük le a portóival. Tegyük félre.
  3. A lisztet és sütőport szitáljuk át egy tálba. A vajat dörzsöljük bele az ujjunkkal, addig amíg zsemlemorzsaszerű morzsákat nem kapunk. Keverjük bele a cukrot és a sót.
  4. A tojást keverjük el a joghurttal, majd öntsük a morzsához. Keverjük el egy könnyű, kissé ragadós tésztává. Dió nagyságú darabokat szaggassunk (kezünkkel vagy kanállal) a gyümölcsökre, majd szórjuk meg a maradék cukorral. Előre melegített sütőben 190 fokon süssük kb 25-30 percig. Akkor jó, amikor aranybarna a teteje.

Tippek

  • Tálaljuk melegen vaníliasodóval, tejszínnel - nyáron vanília fagyival. Vaníliamártások, krémek>>
  • Fogyasszuk desszertként egy családi ebéd-vacsora végen - de akár egy ünnepi menübe is passzol!
  • Délutáni teázás kísérőjeként is nagyon finom - gyerekek is élvezettel fogyasztják.
  • Egészségesebb változat: alkalmazzunk teljes-kiőrlésű lisztet vagy tönkölybúza lisztet. Lisztérzékenyek barnarizs lisztből is elkészíthetik. Cukor helyett használjunk fruktózt - de mézzel is elkészíthetjük.
  • A lisztbe keverhetünk 1tk fahéjat, a gyümölcsökhöz adhatunk akár mazsolát és diót is.
  • A szilvás morzsagaluska az egyik legegyszerűbb gyümölcsös desszert, és tuti finom. Ajánljuk kezdőknek is.

Pillecukor muffin

A pillecukrot (vagy habcukor, esetleg angolul marshmallow) általában kedvelik a gyerekek. Hasonlóan lelkesek lesznek a pillecukorral (is) készülő, gazdagon kakaós-csokoládés pillecukor muffintól is. Érdemes megörvendeztetni vele a csemetéket..

Hozzávalók:

  • 7 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 3 ek kakaó
  • 2 tk sütőpor
  • 9 dkg cukor
  • 10 dkg (tej)csokoládé
  • 4 dkg pillecukor
  • 1 (nagyobb) tojás
  • 3 dl tej

Elkészítés:

  1. A vajat alacsony tűzön felolvasztjuk. A csokoládét apró kockákra, a pillecukrot mérettől függően félbe-negyedekbe vágjuk.
  2. A kakaót, lisztet és sütőport egy nagy tálban fakanállal összekeverjük. A cukrot, darabokra vágott csokoládét és pillecukrot hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.
  3. A tojást, tejet és a langyos vajat mini kézi habverővel elkeverjük egy másik tálban, és a lisztes keverékhez öntjük. Óvatosan összekeverjük.
  4. A muffinsütő mélyedéseit muffinpapírral kibéleljük. A tésztát egyenletesen elosztjuk a mélyedések között. A muffint 190 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. 5 perc pihentetés után kivesszük a formából, és rácson kihűtjük.

Tippek:

  • A muffin így is nagyon ízletes és tartalmas, de alkalomtól függően dekorálhatjuk, például olvasztott csokoládéval és dekorgyöngyökkel.
  • Használjunk lehetőleg színes pillecukrot, ez a muffint is látványosabbá teszi.
  • A muffinsütő formára kifolyhat sütés közben a cukorból, de semmi gond, rövid áztatás után könnyen eltávolítható.
  • A pillecukor muffin kevésbé ismert recept, amellyel kibővíthetjük muffin recept gyűjteményünket.

Gyerekzsúr sütemények

A gyerekzsúrra az ünnepi torta mellett általában többféle édességgel is készülünk. Ha időnk engedi, készítsünk házi finomságokat, és tálaljuk, dekoráljuk a gyerekzsúr süteményeket ötletesen, látványosan..

Mint gyerekzsúr ételek cikkünkben írtuk, a gyerekek jobban értékelik általában a kevésbé bonyolult, de látványos, ötletes, vicces megjelenésű ételeket. Ezért a gyerekzsúr süteményeknél se vigyük túlzásba a dolgokat! Az ötletes gyerekzsúr receptekhez hasonlóan válasszunk ki néhány alapreceptet, amelyet biztosan és gyorsan el tudunk készíteni, és koncentráljunk a tálalásra, dekorálásra.

Mit szeretnek a gyerekek?

Kivételek természetesen mindig vannak, de nagy általánosságban elmondható, hogy a gyerekek kedvelik a következő alapanyagokkal, hozzávalókkal készülő édességeket: csokoládé, kakaó, lekvár, tejszínhab, marcipán, színes gyöngyök-drazsék-cukorkák, porcukor, édes öntetek, gyümölcsök (különösen eper, málna).

Szóval az édesség legyen lehetőleg édes, színes, ötletes, a kedvenc állatfigurákkal, mesehősök megjelenítésével, legyen az mackó, kalóz, vagy épp hercegnő, különleges tálalással.

Alapreceptek

Fél siker, ha olyan alapreceptekkel dolgozunk, amelyeket könnyen tudunk variálni, alakítani, azaz az ünnepi hangulatnak megfelelővé tenni. Ilyen alapreceptek lehetnek a következők:

Szükséges kellékek

Alapvetően a megfelelő hozzávalók és alapanyagok szükségesek (gyerekek kedvencei, lásd fent). A sütemények alakításához, formázáshoz hasznos segédeszköz lehet: tésztaszaggató, nyomózsák, dekoranyagok, papír kosárkák muffinhoz, papírtálak. Ne feledjük, némi kézügyességgel bármilyen formát, számot, betűt ki tudunk alakítani tésztából, papírral készített sablon segítségével.

Gyerekzsúr sütemény tippek és ötletek:

  • A legsokoldalúbban felhasználható, és a gyerekek által különösen kedvelt muffin vagy tortácska mindig siker lehet. Egyrészt variálható tészta és hozzávalók szerint, másrészt változatosan díszíthető, akár olvasztott csokoládéval, tejszínhabbal, cukorral és gyöngyökkel. A tortácskából vagy muffinból pillangót készíteni nagyon egyszerű, és mégis látványos. Vajaskrémmel, vagy gyümölcsös mascarponéval és nyomózsák segítségével gyönyörű rózsákat nyomhatunk a muffinok tetejére, amelyek ízlés szerint apró motívumokkal díszíthetők.
  • Leveles vagy omlós tésztából (készen is megvásárolható) kivághatjuk akár a kedvenc mese összes fontos szereplőjét vagy kellékeit is. Ha ezeket még színesen dekorálni is tudjuk, biztos a siker. Így például nem nehéz varázspálca, kard, vagy hajó készítése sem. Kapható egyébként már kifejezetten gyerekeknek szánt tésztaszaggató is, a legkedveltebb figurákkal. Leveles tészta receptek>>
  • Egy gombóc fagylalt percek alatt pillangóvá alakítható. Két oldalra ostyából vágott szárnyakat dugjunk, a tetejére a pöttyöket és szemeket rajzoljuk meg olvasztott csokoládéval, vagy még egyszerűbben csokis drazséval. Fagylalt>>
  • Palacsintát is tálalhatunk ötletesen: egy-egy vékony palacsintát tegyünk kicsi papírtálakba, fagyis dobozba, töltsük meg túrókrémmel, vagy fagylalttal, dekoráljuk gyümölccsel, öntettel, tejszínhabbal, drazséval. Egyszerű és mégis látványos, a palacsinta ebben az esetben hideg is lehet, azaz előre elkészíthető. Tálaljuk színes műanyag kanalakkal.
  • Márvány kígyó: készítsünk kevert tésztából márvány süteményt koszorú sütőformában. A kész süteményt vágjuk négy darabba, és a negyedeket egymással szembe fordítva, kígyót formázva helyezzük el egy tálcán. Vonjuk be olvasztott csokoládéval, amelyre olvasztott fehér csokoládéval (vagy színek fordítva) csíkokat, stilizált kígyómintát is készíthetünk. A szem lehet 2 cukordrazsé, praliné, a nyelv kettétört olvasztott csokoládécsík.
  • Édes pizza: miért ne lehetne a pizza édes?! Bevált alaptésztánkat (lehet omlós, vagy piskóta is) süssük meg szögletes tepsiben. Epret (lehet mélyhűtőtt is) passzírozzunk eperlekvárral és kenjük a már kihűlt tésztára. Dekoráljuk gyümölccsel, tejszínhabbal, és tálaljuk kockákra vágva.
  • Brownie domino: ha nincs időnk domino sütemény készítésére, készítsünk egy gyors browniet. A téglalap alakúra vágott brownie tetejét tejszínhabbal vagy olvasztott fehér csokoládéval dekoráljuk dominoszerűen pöttyökkel és csíkkal.
  • Édes nyársak: készítsünk elő fanyársra mindenféle színes finomságot, így gyümölcsöt, kockára vágott piskóta tésztát, pillecukrot, stb. Tálaljuk csokoládéfondüvel. 
  • Felnőtt kedvencek is lehetnek gyerekzsúr sütemények, így ráadásul a gyerekzsúron gyakran résztvevő szülőket is megörvendeztethetjük. A citromos joghurt sütemény limoncello nélkül, megfelelő dekorációval a gyerekeknek is tetszeni és ízleni fog.


Füszeres aprósütemény

25 dkg liszt,
12,5 dkg cukor,
12,5 dkg vaj,
2 tojás,
őrölt szerecsendió,
őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg,
egy csipet szódabikarbóna 

Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.


Amaretto kekszek

Hozzávalók kb. 150 darabhoz:

300 g hámozott, darált mandula
1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr)
2 friss tojásfehérje
500 g porcukor

Elkészítés:

A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150ºC-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.

Megjegyzés: Darabonként kb. 25 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 1 g, szénhidrát: 3 g

Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta


Beigli

1 kg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg zsír,
60 dkg cukor,
1 dkg élesztő,
2 tojás,
2 dl tej,
só,
40 dkg mák,
40 dkg dió,
10 dkg mazsola,
fél citrom,
4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa

 A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék:

26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).

Diótöltelék:  22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.


Csokis szivek


Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg liszt+a nyújtáshoz
fél teáskanál sütőpor
4 dkg kakaó
15 dkg hideg vaj
2 tojás
10 dkg fehér csokoládé tortabevonó
3 evőkanál csokoládéforgács

Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva

Csokoládés szalámi


Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg háztartási keksz
20 dkg mandula vagy dió
20 dkg csokoládé
5 dkg + 4 dkg vaj
2 púpozott evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 púpozott evőkanál kristálycukor

Előkészítés: A kekszet apróbb darabokra tördeljük. A mandulát vagy diót durvára vágjuk. A csokoládétojást, -nyuszit összetördeljük, gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, beledobunk 5 dkg vajat, és még 1 percre a gőzfürdőre vagy mikrohullámú készülékbe visszatesszük. A kakaót átszitáljuk.

Elkészítése: A vajas csokoládét simára keverjük, majd a porcukorral habosra verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A csokoládés masszát a keksszel összegyúrjuk, és vizes kézzel 3-4 cm vastag hengerekké formázzuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. A mázhoz a kakaót a cukorral és 3-4 evőkanál vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és beledobunk 4 dkg vajat. A hengereket bevonjuk vele, visszatesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk megdermedni. Közvetlenül tálalás előtt vizes késsel 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Ha marad, a hűtőszekrényben tároljuk.


Édes falatkák




Hozzávalók:
10 dkg darált háztartási keksz,
2 tojásfehérje,
200 g Nutella,
kókuszreszelék,
kristálycukor

Elkészítése: A háztartási kekszet összegyúrjuk a Nutellával és a tojásfehérjével. Különböző, érdekes kis formákra gyúrjuk, alakítjuk, meghempergetjük kókuszreszelékben, kristálycukorban, színes cukrocskákkal díszítjük.


Fekete-fehér süti



Hozzávalók (60 darab):
30 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 csomag vaniliás cukor,
csipetnyi só,
1 tojás,
1 késhegynyi sütőpor,
1 evőkanál kakaó,
1 evőkanál tej,
néhány csepp rumaroma

Elkészítése: A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).


Földimogyorós borzaska


Hozzávalók:
5 dkg sózott földimogyoró,
20 dkg liszt,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
késhegynyi sütőpor
A díszítéshez:
15 dkg földimogyoró,
porcukor


Elkészítése: Az 5 dkg földimogyorót daráljuk le, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyünk apró halmokat a tésztából. A maradék földimogyorót mossuk le, szárítsuk meg és vágjuk apróra. Nyomjuk a sütire, majd süssük 10-12 percig. Hűtsük le, és forgassuk meg porcukorban.


Habcsók



Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukor
3 dkg étkezési keményítő

Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A tojásfehérjéket tiszta tálban, tiszta habverővel, egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként beleszitáljuk a 10 dkg porcukrot. A hab olyan kemény legyen, hogy ha késsel belevágunk, a nyoma megmaradjon. A maradék 5 dkg porcukrot elkeverjük az étkezési keményítővel, habra szitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és kisebb „csókokat" nyomunk a tepsire. A sütő középső rácsán kb. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, és további 2-3 órát a sütőben hagyjuk száradni. 

Kávés pralinék

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1,5 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé tortabevonó
1 teáskanál neszkávé
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor a szóráshoz
kb. 30 db csokoládé kávészem

Elkészítés: A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet a kézi robotgép keverőspiráljával habosra verjük, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. A krémet a kis pralinéformákba töltjük, megszórjuk kakaóporral, és egy szem csokoládékávéval díszítjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 68 kcal

Kókuszos-mandulás habcsókok

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
5 tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
25 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál rum
40 dkg finomra darált mandula vagy marcipán
A díszítéshez:
10 dkg tortabevonó csokoládé


Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a porcukrot, a citromhéjat, a kókuszreszeléket, a rumot és a darált mandulát. A sütőpapírra kanállal, vagy habzsákkal kis kupacokat teszünk, és a sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük. Vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, belemártjuk a sütemények egyik felét. Tortarácson hagyjuk megszáradni.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 darab: 98 kcal

Mákos csillag



50 dkg liszt,
20 dkg cukor,
2 tojás,
1 csomag sütőpor,
20 dkg darált mák,
15 dkg margarin.

A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.

Mákos csók csokival

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1,25 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg darált mák
2 tojás
1 tojássárgája
fél teáskanál őrölt fahéj
18 dkg liszt
20 dkg apróra vágott mandula
vaj/margarin a kenéshez
10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
 

Előkészítés: Felforraljuk a tejet 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a mákot, kb. 4 percig kevergetve főzzük, majd elzárjuk, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A tojásokat a tojássárgával, a maradék 5 dkg cukorral, a fahéjjal habosra keverjük. Összedolgozzuk a mákkal. Végül a lisztet és a mandulát is belekeverjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, vastagon kikejük vajjal vagy margarinnal. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a sütőpapírra, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Még melegen a halmokat éles késsel kissé megemeljük a papírról, majd hagyjuk kihűlni. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a kihűlt csókokra csorgatjuk.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 142 kcal


Mákos kiflicskék



Hozzávalók 12 darabhoz:
15 dkg túró
1 dl tej
20 dkg őrölt mák
6 evőkanál olaj + a kenéshez
2 tojássárgája
8 dkg cukor
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 tojás a kenéshez

Előkészítés: A túrót krumplinyomón áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.

Elkészítés: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz adjuk. Ha a tészta túl kemény, belekeverünk 1 evőkanál tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ezért ne legyen túl hideg. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 6 darab négyzetet vágunk ki belőle, amelyeknek 13 cm az oldaluk. A négyzetekből háromszöget vágunk, azaz az egyik átlójuk mentén kettévágjuk. A háromszögeket megkenjük olajjal, de a széleket kihagyjuk. A mákból egy-egy halmot rakunk rájuk, és a hosszabbik oldalukról a csúcs felé feltekerjük. Kissé meghajlítjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a kifliket, megkenjük a tojással, és kb. 25 percig sütjük.


Mandulapatkó


24 dkg liszt,
15 dkg vaj,
12 dkg mandula,
3 dkg porcukor,
csipetnyi só

A mandulát megdaráljuk. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, cukorral, csipetnyi sóval és a darált mandulával. A tésztát kb. 1 cm átmérőjű hengerré sodorjuk és ujjnyi hosszúságúra vágjuk. A kis hengereket patkó alakúra hajlítjuk és sütőlemezre helyezzük. Közepesen forró sütőben világossárgára sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, mert melegen könnyen törik. Ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

Mandulás csillag


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 tojásfehérje
25 dkg cukor
25 dkg darált mandula
2 evőkanál liszt
1 csipet őrölt szerecsendió
2 evőkanál mandulaforgács

Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A csokoládét apró darabokra tördeljük, és vízfürdőben felolvasztjuk.

Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrot. Hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, a szerecsendiót, a folyékony csokoládét, és összedolgozzuk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, csillagokat vagy más formákat szaggatunk ki belőle, a tepsire rakosgatjuk, és kb. 3 órát szikkadni hagyjuk. Mindegyik tetejére 1-1 darabka mandulaforgácsot nyomunk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A süteményeket a sütőben kb. 8 percig sütjük.

Megjegyzés: Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: Kb. 4 óra múlva
1 darab: 113 kcal


Mandulás finomság


Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
2 teáskanál sütőpor,
15 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojás,
20 dkg vaj vagy margarin.
Ezen kívül:
6 dkg mandula,
1 tojássárga,
2 evőkanál tej

Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, pihentessük egy órát, majd alufólián nyújtsuk ki. Tetszőleges formával szaggassuk ki, majd sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá a mandulát, és erre tegyük a formákat. A tojássárgát keverjük össze a tejjel, és kenjük a keksz tetejére. 180 fokon kb. 10 percig süssük. 

Mandulás kétszersült

 
Hozzávalók:
5-6 tojásfehérje,
10 dkg sima liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg megtisztított mandula

Elkészítés: A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a mandulát. Kikent, lisztezett őzgerinc formában világosra sütjük, majd vékony szeletekre vágva langyos sütőben (résre nyitott ajtóval) kiszárítjuk, megpirítjuk. 
Megjegyzés: Finom rágcsálnivaló.

Mandulás perec


Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt,
5 dkg darált mandula,
13 deka vaj vagy margarin,
7 dkg porcukor,
csipetnyi só,
1 tojássárga
A díszítéshez: 1 tojássárga, 1 evőkanál tejszín.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, 30 percre tegyük a hűtőbe. A tésztát nyújtsuk hosszú, vékony henger alakra, szeleteljük fel, és formázzunk belőle perecet. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyük a pereceket. A tojássárgát keverjük össze a tejszínnel, és kenjük a sütikre. 200 fokon kb. 10 percig süssük.

 

Márványlapocskák

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
125 g vaj vagy margarin
75 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
225 g liszt
2 evőkanál kakaópor

Elkészítés: A puha vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a két tojássárgájával elkeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, az egészből sima tésztát gyúrunk. A tészta felében, külön edényben, eldolgozzuk a kakaóport. A két fajta tésztát lazán összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük. A sütőt 180ºC-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztarúdból 3mm vastagságú szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütünk.


Megjegyzés: Darabonként kb. 40 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 3 g, szénhidrát: 2 g


Mázas levél

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
3 narancs
13 dkg vaj + a tepsihez
10 dkg cukor
3 tojássárgája
27,5 dkg liszt
15 dkg porcukor

Előkészítés: A narancsokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.

Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk a két narancs reszelt héját, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és levélformákat szúrunk ki belőle (mást is lehet). A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 10-15 percig sütjük. A mázhoz a harmadik narancs héját is lereszeljük, levét kinyomjuk. A porcukrot 1-2 evőkanálnyi narancslével elkeverjük (sűrű masszát kapjunk), és megkenjük vele a tésztaleveleket. Közepükre kevés reszelt narancshéjat szórjunk, hagyjuk teljesen megszáradni.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 55 kcal


Mazsolás halom

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
1 narancs
10 dkg vaj
15 dkg cukor
2 tojás
30 dkg liszt
15 dkg mazsola
4 evőkanál porcukor

Előkészítés: A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A vajat a cukorral, a tojásokkal, a narancshéjjal és egy csipet sóval habosra keverjük. A lisztbe forgatjuk a mazsolát, és kis adagokban a vajas masszába dolgozzuk. Két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és megszórjuk kevés porcukorral.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 83 kcal

 
Mézespuszedli Nagymama módra

Hozzávalók:
1/4 kg méz,
1/2 kg liszt,
12 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 egész tojás és 2 tojás sárgája,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.
Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.

Mogyorókrémes golyócskák

Hozzávalók:
-150 g Nutella
-125 g gesztenyemassza
-75 g darált keksz
-1/2 csésze kávé
-2 evőkanál lekvár
-1 dl tejszín
-rum
-darált mogyoró, csokoládé- vagy kókuszreszelék

Elkészítés: Az alapanyagokat dolgozzuk össze, majd formázzunk belőlük kis golyócskákat, amelyeket csokoládé-vagy kókuszreszelékbe ill. darált mogyoróba forgathatunk, ízlés szerint.


Rumos golyók


Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
10 dkg mazsola
6 evőkanál rum
30 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg csokoládéreszelék

Előkészítés: A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum felébe. A csokoládét lereszeljük.

Elkészítés: A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt csokoládét, a maradék rumot és a rumos mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük csokoládéreszelékbe, és minyonpapírokba ültetjük. Hideg helyen tároljuk. 

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 95 kcal


Tarka-barka sütik

 

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
30 dkg vaj
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 dkg kakaópor
1 db tojásfehérje

Előkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

Elkészítés: A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 60 kcal

Fekete - erdei adventi kalács

Hozzávalók:

2 üveg magozott meggybefőtt

10 dkg étcsokoládé

50 dkg liszt

1 zacskó sütőpor

20 dkg vaj vagy margarin

20 dkg kristálycukor

2 zacskó vaníliás cukor

3 tojás

32 dkg félzsíros tehéntúró

4 dkg díszítő szórócukor

sütőpapír

alufólia

Elkészítése:

A befőttet lecsöpögtetjük, esetleg konyhai törlőpapírra téve megszárítjuk. A csokoládét durvára felaprítjuk. A sütőporral elkevert liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17 dkg cukrot 1 zacskó vaníliás cukrot, majd robotgéppel beledolgozzuk a tojásokat és a túrót.

A tésztát lisztezett deszkán kézzel jól átgyúrjuk és 32×38 cm-es lappá kinyújtjuk. 2/3 részén elosztjuk a meggyet és a csokoládét, majd a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük, és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozat) 30 -35 perc alatt készre sütjük.

A maradék vajat megolvasztjuk. A szórócukrot a maradék kristály- és vaníliás cukorral összekeverjük. Az adventi kalácsot még forrón megkenjük a vajjal, majd vastagon megszórjuk a cukorkeverékkel.

Adventi rétes

Hozzávalók:

A tésztához:

2 dkg vaj

25 dkg liszt

csipetnyi só

2 tojássárgája

A töltelékhez:

10 dkg dió

10 dkg mézes puszedli

10 dkg vaj

5 dkg aszalt szilva

5 dkg aszalt datolya

5 dkg mazsola

2 tojássárgája

8 dkg porcukor

1,5 dl tejszín

1-1 citrom és narancs reszelt héja

3-4 ek. zsemlemorzsa

tetejére porcukor és felaprított dió

a nyújtáshoz liszt

a tepsi kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa

Elkésztése:

A vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beleteszünk 2 evőkanál vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, és robotgéppel összedolgozzuk. Közben annyi langyos vizet (maximum 1/8 l-t ) adunk hozzá, hogy rugalmas, selymes tésztát kapjunk, mely elválik a keverőtál oldalától. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd addig ütögetjük a deszkához, amíg puha és hólyagos lesz. Ekkor cipóvá formáljuk, és a maradék vajjal megkenjük. Forró vízzel kiöblített lábost borítunk rá, és kb. 1 órát pihentetjük.

Közben a diót leforrázzuk, héját lehúzzuk, majd a dióbelet a mézes puszedlival együtt ledaráljuk. 5 dkg vajat megolvasztunk, majd kihűtjük. A megtisztított mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük. Az aszalt fügét és a datolyát apróra felkockázzuk, és a mazsolával meg a megolvasztott vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukorral krémesre kikevert tojássárgáját, a mézes puszedlivel ledarált diót, a tejszint meg a citrom- és narancshéjat is.

A deszkára nagy konyharuhát vagy tiszta fehér abroszt terítünk, és meghintjük liszttel. Rátesszük a tésztát, és 40 x 50 cm méretű lappá kinyújtjuk, illetve kézzel hártyavékonyságúra kihúzogatjuk. A maradék vajat megolvasztjuk, majd a rétestésztát 2 evőkanálnyival megkenjük. Zsemlemorzsával megszórjuk, és egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket.

A rétest a konyharuha segítségével a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. Margarinnal kikent, morzsával meghintett tepsibe fektetjük, és tetejét a maradék vajjal megkenjük. Előmelegített sütőben, 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) kb. 30 percig sütjük.

Az adventi rétest melegen vagy hidegen, porcukorral és diódarabokkal megszórva kínáljuk.

Fahéjas sütemény


Hozzávalók (kb. 45 db):

  • 3 tojásfehérje,
  • 1 teáskanál citromlé,
  • 15 dkg porcukor,
  • 30 dkg darált mandula,
  • 1/2 teáskanál fahéj,
  • 10 dkg cukor,
  • néhány csepp rumaroma


Elkészítése: Két tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verünk, a porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon kb. 20 percig süssük.




Raffaello tepsiben

Hozzávalók:

Tészta:

  • 6 tojásfehérje,
  • 25 dkg porcukor,
  • 15 dkg kókuszreszelék,
  • 10 dkg liszt,
  • 1 csomag  sütőpor

Krém:

  • 1 csomag vanília puding,
  • 4 dl tej,6 tojássárgája,
  • 25 dkg porcukor,
  • 25 dkg  margarin

Tetejére:

  • 5 dkg kókuszreszelék


Elkészítés: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a lisztet, sütőport. Kikent, de nem lisztezett, közepes, ún. piskótás tepsiben sütjük-szárítjuk halvány sárgára. Kihűtjük, és megkenjük a következő krémmel: a tejet a pudinggal és a tojássárgákkal sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudingos masszát. A süti tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Ha van, mandulaforgácsot is szórhatunk rá. Jól lehűtve igazán finom.




Fűszeres aprósütemény


Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt,
  • 12,5 dkg cukor,
  • 12,5 dkg vaj,
  • 2 tojás,
  • őrölt szerecsendió,
  • őrölt fahéj,
  • őrölt szegfűszeg,
  • egy csipet szódabikarbóna


Elkészítés: gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.




Fűszeres mézeskalács


Hozzávalók:

  • 10 dkg margarin vagy vaj,
  • 10 dkg cukor,
  • 10 dkg méz,
  • 2 egész tojás,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 dkg szalalkáli,
  • 1/2 kk gyömbér,
  • szegfűszeg és fahéj,
  • 5 dkg cukrozott narancshéj,
  • kevés zsemlemorzsa. 


Elkészítés: kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben sütőben 40 percig süssük.




Gyömbéres mézes

 

 Hozzávalók:

  • 30 dkg  margarin
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg folyékony barna cukor (helyette használhatunk mézet)
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt narancshéj
  • 1 kg liszt
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj


Elkészítés: összefőzzük a folyékony barna cukrot (vagy mézet) és a fűszereket, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Felverjük a tojást és a cukrot. Összekeverjük a liszt felét a szódabikarbónával, majd összekeverjük a cukros (vagy mézes) margarinnal. Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék lisztet. Nem dolgozzuk ki a tésztát. Légmentesen lefedjük, és állni hagyjuk egy éjszakát. Másnap kinyújtjuk a tésztát, és formákra szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük közepes hőfokon.




Bejgli

 

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 20 dkg vaj vagy  margarin,
  • 15 dkg zsír,
  • 60 dkg cukor,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2 tojás,
  • 2 dl tej,
  • só,
  • 40 dkg mák,
  • 40 dkg dió,
  • 10 dkg mazsola,
  • fél citrom,
  • 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa


Elkészítés: a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.


Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).


Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.




Csillagsütemény

Hozzávalók:

  • 15 dkg  margarin
  • 18 dkg cukor (akár barna cukor, én azzal készítem)
  • 3 db tojás
  • 1 dl tej
  • 16 dkg liszt (lehet kb. 10 dkg teljesőrlésű és 6 dkg fehér liszt keverékéből is)
  • 10 dkg kókuszreszelék (vagy 6-8 dkg kókusz és 2-4 dkg szezámmag)
  • 2 csapott teáskanál  sütőpor
  • 2 db alma (vagy más idénygyümölcs, akár vegyesen, pl. meggy, sárgadinnye, barack, stb.)
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • margarin a tepsi kikenéséhez
  • kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítés: a margarint a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és tovább habosítjuk. A lisztet összekeverjük a kókusszal (és szezámmaggal), a sütőporral.

A tejet és a lisztes keveréket váltakozva a margarinos krémhez adjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk (meggyet, barackot kimagozzuk, stb.), felkockázzuk, és a tésztához keverjük. Egy csillag formájú tortaformát (persze bármilyen tepsi megfelel) kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával, és beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a szeletelt mandulát.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és kb. 35 perc alatt megsütjük.




Mandulás sütemény

 

Hozzávalók (kb. 45 db):

  • 15 dkg vaj vagy  margarin,
  • 12 dkg porcukor,
  • 1 tojás,
  • 5 dkg darált mandula,
  • néhány csepp mandulaaroma,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 teáskanál  sütőpor,
  • 8-8 dkg ét- illetve tejcsokoládé tortabevonó


Elkészítése: a zsiradékot, porcukrot, tojást keverjük habosra. Tegyük hozzá a mandulát, a mandulaaromát, a lisztet és a sütőport. A tésztát tegyük bele egy habzsákba, és nyomjuk sütőlemezre a karika vagy perec formákat. 10 percig süssük, majd hűtsük le. A tortabevonókat külön-külön vagdaljuk fel, forró víz felett olvasszuk meg. A süti egyik felét az ét-, másik felét a tejcsokiba mártsuk.




Mézes sült alma

Hozzávalók:

  • méz
  • dióbél
  • mazsola
  • rum
  • citromlé


Elkészítés: a mazsolát áztasd be rumba, a diót pedig vágd apró darabokra. Az almát a magháza felett vágd ketté, s a magházát vájd ki. Az üreget locsold be kevés citromlével, majd tegyél bele dióval elkevert (lecsurgatott) mazsolát, arra kanalazz egy kis mézet, végül illeszd össze az almák két felét. Tedd forró sütőbe, s addig süsd, amíg egy kicsit nem veszít a tartásából.  alma

Rum nélkül - a mazsolát vízbe áztatva - is elkészíthető.


 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 3
Heti: 30
Havi: 112
Össz.: 215 617

Látogatottság növelés
Oldal: karácsonyi desszertek
Amire még a kismaci is büszke, hogy tudja az iskolában - © 2008 - 2024 - picimacik.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »