Karácsonyi ínyencségek közül a desszertek azok, amelyek után sokszor még a tányért (vagy kelyhet) is kinyaljuk – nem csupán azért, mert ezek általában krémmel vagy mártással készülnek, hanem elsősorban azért, mert ellenállhatatlanul finomak. A karácsonyi desszertek remekül zárnak ünnepi vacsorákat és ebédeket – de egyéb vendégváró alkalmakon is tálalhatjuk őket. Íme néhány tuti tipp és recept az elkészítésükhöz..
Az amerikaiak egyik kedvenc édessége a gyümölcsös cobbler, amelynek alapja ősszel alma és szilva, nyáron barack vagy bogyósok. Az édesség teteje hasonlít a magyar aranygaluskára, bár elkészítése sokkal sokkal gyorsabb, hiszen nem dagasztjuk és keltjük a tésztát. Valójában a szilvás morzsa-galuska egy nagyon egyszerűen elkészíthető édesség, ugyanakkor szuper finom..
Hozzávalók
Elkészítés
Tippek
A pillecukrot (vagy habcukor, esetleg angolul marshmallow) általában kedvelik a gyerekek. Hasonlóan lelkesek lesznek a pillecukorral (is) készülő, gazdagon kakaós-csokoládés pillecukor muffintól is. Érdemes megörvendeztetni vele a csemetéket..
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tippek:
A gyerekzsúrra az ünnepi torta mellett általában többféle édességgel is készülünk. Ha időnk engedi, készítsünk házi finomságokat, és tálaljuk, dekoráljuk a gyerekzsúr süteményeket ötletesen, látványosan..
Mint gyerekzsúr ételek cikkünkben írtuk, a gyerekek jobban értékelik általában a kevésbé bonyolult, de látványos, ötletes, vicces megjelenésű ételeket. Ezért a gyerekzsúr süteményeknél se vigyük túlzásba a dolgokat! Az ötletes gyerekzsúr receptekhez hasonlóan válasszunk ki néhány alapreceptet, amelyet biztosan és gyorsan el tudunk készíteni, és koncentráljunk a tálalásra, dekorálásra.
Mit szeretnek a gyerekek?
Kivételek természetesen mindig vannak, de nagy általánosságban elmondható, hogy a gyerekek kedvelik a következő alapanyagokkal, hozzávalókkal készülő édességeket: csokoládé, kakaó, lekvár, tejszínhab, marcipán, színes gyöngyök-drazsék-cukorkák, porcukor, édes öntetek, gyümölcsök (különösen eper, málna).
Szóval az édesség legyen lehetőleg édes, színes, ötletes, a kedvenc állatfigurákkal, mesehősök megjelenítésével, legyen az mackó, kalóz, vagy épp hercegnő, különleges tálalással.
Alapreceptek
Fél siker, ha olyan alapreceptekkel dolgozunk, amelyeket könnyen tudunk variálni, alakítani, azaz az ünnepi hangulatnak megfelelővé tenni. Ilyen alapreceptek lehetnek a következők:
Szükséges kellékek
Alapvetően a megfelelő hozzávalók és alapanyagok szükségesek (gyerekek kedvencei, lásd fent). A sütemények alakításához, formázáshoz hasznos segédeszköz lehet: tésztaszaggató, nyomózsák, dekoranyagok, papír kosárkák muffinhoz, papírtálak. Ne feledjük, némi kézügyességgel bármilyen formát, számot, betűt ki tudunk alakítani tésztából, papírral készített sablon segítségével.
Gyerekzsúr sütemény tippek és ötletek:
Füszeres aprósütemény
25 dkg liszt,
12,5 dkg cukor,
12,5 dkg vaj,
2 tojás,
őrölt szerecsendió,
őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg,
egy csipet szódabikarbóna
Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.
Amaretto kekszek
Hozzávalók kb. 150 darabhoz:
300 g hámozott, darált mandula
1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr)
2 friss tojásfehérje
500 g porcukor
Elkészítés:
A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150ºC-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.
Megjegyzés: Darabonként kb. 25 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 1 g, szénhidrát: 3 g
Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta
Beigli
1 kg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg zsír,
60 dkg cukor,
1 dkg élesztő,
2 tojás,
2 dl tej,
só,
40 dkg mák,
40 dkg dió,
10 dkg mazsola,
fél citrom,
4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.
Csokis szivek
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg liszt+a nyújtáshoz
fél teáskanál sütőpor
4 dkg kakaó
15 dkg hideg vaj
2 tojás
10 dkg fehér csokoládé tortabevonó
3 evőkanál csokoládéforgács
Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
Csokoládés szalámi
Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg háztartási keksz
20 dkg mandula vagy dió
20 dkg csokoládé
5 dkg + 4 dkg vaj
2 púpozott evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 púpozott evőkanál kristálycukor
Előkészítés: A kekszet apróbb darabokra tördeljük. A mandulát vagy diót durvára vágjuk. A csokoládétojást, -nyuszit összetördeljük, gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, beledobunk 5 dkg vajat, és még 1 percre a gőzfürdőre vagy mikrohullámú készülékbe visszatesszük. A kakaót átszitáljuk.
Elkészítése: A vajas csokoládét simára keverjük, majd a porcukorral habosra verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A csokoládés masszát a keksszel összegyúrjuk, és vizes kézzel 3-4 cm vastag hengerekké formázzuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. A mázhoz a kakaót a cukorral és 3-4 evőkanál vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és beledobunk 4 dkg vajat. A hengereket bevonjuk vele, visszatesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk megdermedni. Közvetlenül tálalás előtt vizes késsel 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Ha marad, a hűtőszekrényben tároljuk.
Édes falatkák
Hozzávalók:
10 dkg darált háztartási keksz,
2 tojásfehérje,
200 g Nutella,
kókuszreszelék,
kristálycukor
Elkészítése: A háztartási kekszet összegyúrjuk a Nutellával és a tojásfehérjével. Különböző, érdekes kis formákra gyúrjuk, alakítjuk, meghempergetjük kókuszreszelékben, kristálycukorban, színes cukrocskákkal díszítjük.
Fekete-fehér süti
Hozzávalók (60 darab):
30 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 csomag vaniliás cukor,
csipetnyi só,
1 tojás,
1 késhegynyi sütőpor,
1 evőkanál kakaó,
1 evőkanál tej,
néhány csepp rumaroma
Elkészítése: A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).
Földimogyorós borzaska
Hozzávalók:
5 dkg sózott földimogyoró,
20 dkg liszt,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
késhegynyi sütőpor
A díszítéshez:
15 dkg földimogyoró,
porcukor
Elkészítése: Az 5 dkg földimogyorót daráljuk le, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyünk apró halmokat a tésztából. A maradék földimogyorót mossuk le, szárítsuk meg és vágjuk apróra. Nyomjuk a sütire, majd süssük 10-12 percig. Hűtsük le, és forgassuk meg porcukorban.
Habcsók
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukor
3 dkg étkezési keményítő
Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásfehérjéket tiszta tálban, tiszta habverővel, egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként beleszitáljuk a 10 dkg porcukrot. A hab olyan kemény legyen, hogy ha késsel belevágunk, a nyoma megmaradjon. A maradék 5 dkg porcukrot elkeverjük az étkezési keményítővel, habra szitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és kisebb „csókokat" nyomunk a tepsire. A sütő középső rácsán kb. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, és további 2-3 órát a sütőben hagyjuk száradni.
Kávés pralinék
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1,5 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé tortabevonó
1 teáskanál neszkávé
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor a szóráshoz
kb. 30 db csokoládé kávészem
Elkészítés: A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet a kézi robotgép keverőspiráljával habosra verjük, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. A krémet a kis pralinéformákba töltjük, megszórjuk kakaóporral, és egy szem csokoládékávéval díszítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 68 kcal
Kókuszos-mandulás habcsókok
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
5 tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
25 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál rum
40 dkg finomra darált mandula vagy marcipán
A díszítéshez:
10 dkg tortabevonó csokoládé
Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a porcukrot, a citromhéjat, a kókuszreszeléket, a rumot és a darált mandulát. A sütőpapírra kanállal, vagy habzsákkal kis kupacokat teszünk, és a sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük. Vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, belemártjuk a sütemények egyik felét. Tortarácson hagyjuk megszáradni.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 darab: 98 kcal
Mákos csillag
50 dkg liszt,
20 dkg cukor,
2 tojás,
1 csomag sütőpor,
20 dkg darált mák,
15 dkg margarin.
A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.
Mákos csók csokival
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1,25 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg darált mák
2 tojás
1 tojássárgája
fél teáskanál őrölt fahéj
18 dkg liszt
20 dkg apróra vágott mandula
vaj/margarin a kenéshez
10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
Előkészítés: Felforraljuk a tejet 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a mákot, kb. 4 percig kevergetve főzzük, majd elzárjuk, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat a tojássárgával, a maradék 5 dkg cukorral, a fahéjjal habosra keverjük. Összedolgozzuk a mákkal. Végül a lisztet és a mandulát is belekeverjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, vastagon kikejük vajjal vagy margarinnal. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a sütőpapírra, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Még melegen a halmokat éles késsel kissé megemeljük a papírról, majd hagyjuk kihűlni. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a kihűlt csókokra csorgatjuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 142 kcal
Mákos kiflicskék
Hozzávalók 12 darabhoz:
15 dkg túró
1 dl tej
20 dkg őrölt mák
6 evőkanál olaj + a kenéshez
2 tojássárgája
8 dkg cukor
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 tojás a kenéshez
Előkészítés: A túrót krumplinyomón áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.
Elkészítés: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz adjuk. Ha a tészta túl kemény, belekeverünk 1 evőkanál tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ezért ne legyen túl hideg. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 6 darab négyzetet vágunk ki belőle, amelyeknek 13 cm az oldaluk. A négyzetekből háromszöget vágunk, azaz az egyik átlójuk mentén kettévágjuk. A háromszögeket megkenjük olajjal, de a széleket kihagyjuk. A mákból egy-egy halmot rakunk rájuk, és a hosszabbik oldalukról a csúcs felé feltekerjük. Kissé meghajlítjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a kifliket, megkenjük a tojással, és kb. 25 percig sütjük.
Mandulapatkó
24 dkg liszt,
15 dkg vaj,
12 dkg mandula,
3 dkg porcukor,
csipetnyi só
A mandulát megdaráljuk. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, cukorral, csipetnyi sóval és a darált mandulával. A tésztát kb. 1 cm átmérőjű hengerré sodorjuk és ujjnyi hosszúságúra vágjuk. A kis hengereket patkó alakúra hajlítjuk és sütőlemezre helyezzük. Közepesen forró sütőben világossárgára sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, mert melegen könnyen törik. Ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Mandulás csillag
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 tojásfehérje
25 dkg cukor
25 dkg darált mandula
2 evőkanál liszt
1 csipet őrölt szerecsendió
2 evőkanál mandulaforgács
Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A csokoládét apró darabokra tördeljük, és vízfürdőben felolvasztjuk.
Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrot. Hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, a szerecsendiót, a folyékony csokoládét, és összedolgozzuk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, csillagokat vagy más formákat szaggatunk ki belőle, a tepsire rakosgatjuk, és kb. 3 órát szikkadni hagyjuk. Mindegyik tetejére 1-1 darabka mandulaforgácsot nyomunk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A süteményeket a sütőben kb. 8 percig sütjük.
Megjegyzés: Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: Kb. 4 óra múlva
1 darab: 113 kcal
Mandulás finomság
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
2 teáskanál sütőpor,
15 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojás,
20 dkg vaj vagy margarin.
Ezen kívül:
6 dkg mandula,
1 tojássárga,
2 evőkanál tej
Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, pihentessük egy órát, majd alufólián nyújtsuk ki. Tetszőleges formával szaggassuk ki, majd sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá a mandulát, és erre tegyük a formákat. A tojássárgát keverjük össze a tejjel, és kenjük a keksz tetejére. 180 fokon kb. 10 percig süssük.
Mandulás kétszersült
Hozzávalók:
5-6 tojásfehérje,
10 dkg sima liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg megtisztított mandula
Elkészítés: A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a mandulát. Kikent, lisztezett őzgerinc formában világosra sütjük, majd vékony szeletekre vágva langyos sütőben (résre nyitott ajtóval) kiszárítjuk, megpirítjuk.
Megjegyzés: Finom rágcsálnivaló.
Mandulás perec
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt,
5 dkg darált mandula,
13 deka vaj vagy margarin,
7 dkg porcukor,
csipetnyi só,
1 tojássárga
A díszítéshez: 1 tojássárga, 1 evőkanál tejszín.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, 30 percre tegyük a hűtőbe. A tésztát nyújtsuk hosszú, vékony henger alakra, szeleteljük fel, és formázzunk belőle perecet. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyük a pereceket. A tojássárgát keverjük össze a tejszínnel, és kenjük a sütikre. 200 fokon kb. 10 percig süssük.
Márványlapocskák
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
125 g vaj vagy margarin
75 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
225 g liszt
2 evőkanál kakaópor
Elkészítés: A puha vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a két tojássárgájával elkeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, az egészből sima tésztát gyúrunk. A tészta felében, külön edényben, eldolgozzuk a kakaóport. A két fajta tésztát lazán összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük. A sütőt 180ºC-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztarúdból 3mm vastagságú szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütünk.
Megjegyzés: Darabonként kb. 40 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 3 g, szénhidrát: 2 g
Mázas levél
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
3 narancs
13 dkg vaj + a tepsihez
10 dkg cukor
3 tojássárgája
27,5 dkg liszt
15 dkg porcukor
Előkészítés: A narancsokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk a két narancs reszelt héját, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és levélformákat szúrunk ki belőle (mást is lehet). A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 10-15 percig sütjük. A mázhoz a harmadik narancs héját is lereszeljük, levét kinyomjuk. A porcukrot 1-2 evőkanálnyi narancslével elkeverjük (sűrű masszát kapjunk), és megkenjük vele a tésztaleveleket. Közepükre kevés reszelt narancshéjat szórjunk, hagyjuk teljesen megszáradni.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 55 kcal
Mazsolás halom
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
1 narancs
10 dkg vaj
15 dkg cukor
2 tojás
30 dkg liszt
15 dkg mazsola
4 evőkanál porcukor
Előkészítés: A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vajat a cukorral, a tojásokkal, a narancshéjjal és egy csipet sóval habosra keverjük. A lisztbe forgatjuk a mazsolát, és kis adagokban a vajas masszába dolgozzuk. Két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és megszórjuk kevés porcukorral.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 83 kcal
Mézespuszedli Nagymama módra
Hozzávalók:
1/4 kg méz,
1/2 kg liszt,
12 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 egész tojás és 2 tojás sárgája,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
reszelt narancshéj vagy citromhéj
Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.
Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.
Mogyorókrémes golyócskák
Hozzávalók:
-150 g Nutella
-125 g gesztenyemassza
-75 g darált keksz
-1/2 csésze kávé
-2 evőkanál lekvár
-1 dl tejszín
-rum
-darált mogyoró, csokoládé- vagy kókuszreszelék
Elkészítés: Az alapanyagokat dolgozzuk össze, majd formázzunk belőlük kis golyócskákat, amelyeket csokoládé-vagy kókuszreszelékbe ill. darált mogyoróba forgathatunk, ízlés szerint.
Rumos golyók
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
10 dkg mazsola
6 evőkanál rum
30 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg csokoládéreszelék
Előkészítés: A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum felébe. A csokoládét lereszeljük.
Elkészítés: A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt csokoládét, a maradék rumot és a rumos mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük csokoládéreszelékbe, és minyonpapírokba ültetjük. Hideg helyen tároljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 95 kcal
Tarka-barka sütik
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
30 dkg vaj
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 dkg kakaópor
1 db tojásfehérje
Előkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Elkészítés: A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 60 kcal
Hozzávalók:
2 üveg magozott meggybefőtt
10 dkg étcsokoládé
50 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
3 tojás
32 dkg félzsíros tehéntúró
4 dkg díszítő szórócukor
sütőpapír
alufólia
Elkészítése:
A befőttet lecsöpögtetjük, esetleg konyhai törlőpapírra téve megszárítjuk. A csokoládét durvára felaprítjuk. A sütőporral elkevert liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17 dkg cukrot 1 zacskó vaníliás cukrot, majd robotgéppel beledolgozzuk a tojásokat és a túrót.
A tésztát lisztezett deszkán kézzel jól átgyúrjuk és 32×38 cm-es lappá kinyújtjuk. 2/3 részén elosztjuk a meggyet és a csokoládét, majd a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük, és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozat) 30 -35 perc alatt készre sütjük.
A maradék vajat megolvasztjuk. A szórócukrot a maradék kristály- és vaníliás cukorral összekeverjük. Az adventi kalácsot még forrón megkenjük a vajjal, majd vastagon megszórjuk a cukorkeverékkel.
Hozzávalók:
A tésztához:
2 dkg vaj
25 dkg liszt
csipetnyi só
2 tojássárgája
A töltelékhez:
10 dkg dió
10 dkg mézes puszedli
10 dkg vaj
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt datolya
5 dkg mazsola
2 tojássárgája
8 dkg porcukor
1,5 dl tejszín
1-1 citrom és narancs reszelt héja
3-4 ek. zsemlemorzsa
tetejére porcukor és felaprított dió
a nyújtáshoz liszt
a tepsi kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa
Elkésztése:
A vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beleteszünk 2 evőkanál vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, és robotgéppel összedolgozzuk. Közben annyi langyos vizet (maximum 1/8 l-t ) adunk hozzá, hogy rugalmas, selymes tésztát kapjunk, mely elválik a keverőtál oldalától. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd addig ütögetjük a deszkához, amíg puha és hólyagos lesz. Ekkor cipóvá formáljuk, és a maradék vajjal megkenjük. Forró vízzel kiöblített lábost borítunk rá, és kb. 1 órát pihentetjük.
Közben a diót leforrázzuk, héját lehúzzuk, majd a dióbelet a mézes puszedlival együtt ledaráljuk. 5 dkg vajat megolvasztunk, majd kihűtjük. A megtisztított mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük. Az aszalt fügét és a datolyát apróra felkockázzuk, és a mazsolával meg a megolvasztott vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukorral krémesre kikevert tojássárgáját, a mézes puszedlivel ledarált diót, a tejszint meg a citrom- és narancshéjat is.
A deszkára nagy konyharuhát vagy tiszta fehér abroszt terítünk, és meghintjük liszttel. Rátesszük a tésztát, és 40 x 50 cm méretű lappá kinyújtjuk, illetve kézzel hártyavékonyságúra kihúzogatjuk. A maradék vajat megolvasztjuk, majd a rétestésztát 2 evőkanálnyival megkenjük. Zsemlemorzsával megszórjuk, és egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket.
A rétest a konyharuha segítségével a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. Margarinnal kikent, morzsával meghintett tepsibe fektetjük, és tetejét a maradék vajjal megkenjük. Előmelegített sütőben, 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) kb. 30 percig sütjük.
Az adventi rétest melegen vagy hidegen, porcukorral és diódarabokkal megszórva kínáljuk.
Fahéjas sütemény
Hozzávalók (kb. 45 db):
Elkészítése: Két tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verünk, a porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon kb. 20 percig süssük.
Raffaello tepsiben
Hozzávalók:
Tészta:
Krém:
Tetejére:
Elkészítés: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a lisztet, sütőport. Kikent, de nem lisztezett, közepes, ún. piskótás tepsiben sütjük-szárítjuk halvány sárgára. Kihűtjük, és megkenjük a következő krémmel: a tejet a pudinggal és a tojássárgákkal sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudingos masszát. A süti tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Ha van, mandulaforgácsot is szórhatunk rá. Jól lehűtve igazán finom.
Fűszeres aprósütemény
Hozzávalók:
Elkészítés: gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.
Fűszeres mézeskalács
Hozzávalók:
Elkészítés: kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben sütőben 40 percig süssük.
Gyömbéres mézes
Hozzávalók:
Elkészítés: összefőzzük a folyékony barna cukrot (vagy mézet) és a fűszereket, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Felverjük a tojást és a cukrot. Összekeverjük a liszt felét a szódabikarbónával, majd összekeverjük a cukros (vagy mézes) margarinnal. Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék lisztet. Nem dolgozzuk ki a tésztát. Légmentesen lefedjük, és állni hagyjuk egy éjszakát. Másnap kinyújtjuk a tésztát, és formákra szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük közepes hőfokon.
Bejgli
Hozzávalók:
Elkészítés: a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.
Csillagsütemény
Hozzávalók:
Elkészítés: a margarint a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és tovább habosítjuk. A lisztet összekeverjük a kókusszal (és szezámmaggal), a sütőporral.
A tejet és a lisztes keveréket váltakozva a margarinos krémhez adjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk (meggyet, barackot kimagozzuk, stb.), felkockázzuk, és a tésztához keverjük. Egy csillag formájú tortaformát (persze bármilyen tepsi megfelel) kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával, és beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a szeletelt mandulát.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és kb. 35 perc alatt megsütjük.
Mandulás sütemény
Hozzávalók (kb. 45 db):
Elkészítése: a zsiradékot, porcukrot, tojást keverjük habosra. Tegyük hozzá a mandulát, a mandulaaromát, a lisztet és a sütőport. A tésztát tegyük bele egy habzsákba, és nyomjuk sütőlemezre a karika vagy perec formákat. 10 percig süssük, majd hűtsük le. A tortabevonókat külön-külön vagdaljuk fel, forró víz felett olvasszuk meg. A süti egyik felét az ét-, másik felét a tejcsokiba mártsuk.
Mézes sült alma
Hozzávalók:
Elkészítés: a mazsolát áztasd be rumba, a diót pedig vágd apró darabokra. Az almát a magháza felett vágd ketté, s a magházát vájd ki. Az üreget locsold be kevés citromlével, majd tegyél bele dióval elkevert (lecsurgatott) mazsolát, arra kanalazz egy kis mézet, végül illeszd össze az almák két felét. Tedd forró sütőbe, s addig süsd, amíg egy kicsit nem veszít a tartásából. alma
Rum nélkül - a mazsolát vízbe áztatva - is elkészíthető.